کود سولفات پتاسیم از دو عنصر گوگرد و پتاسیم تشکیل میشود. این کود با نام تجاری سولو پتاس نیز شناخته میشود. کود سولفات پتاسیم در دسته کودهای شیمیایی قرار دارد. پتاسیم از جمله عناصری است که به فراوانی در پوسته زمین یافت میشود به طوری که محدودیت چندانی در دسترسی به منابع پتاسیم وجود ندارد. کشاورزان با خرید کود سولفات پتاسیم و استفاده از آن به رشد مطلوب گیاهان و همچنین به حداکثر رساندن عملکرد آنها کمک میکنند. سولفات پتاسیم نیز مانند سایر کودها برای درمان کمبود عناصر غذایی در گیاهان استفاده میشود. این کود را میتوان به دو روش خشک و مایع مصرف کرد.
ما سعی کردیم که در این مقاله اطلاعات مفیدی در رابطه با کود سولو پتاس، نحوه و زمان مصرف آن در اختیار شما همراهان عزیر ماه کشت قرار دهیم، پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
عناصر تشکیل دهندهی سولفات پتاسیم:
پتاسیم:
پتاسیم یک عنصر پرمصرف و ضروری برای گیاهان است که در نبود آن گیاه دچار آسیبهای جدی میشود. این عنصر در گیاهان نقشهای متعدد و مهمی را برعهده دارد. مانند:
- پتاسیم برای فعال کردن برخی از واکنشهای آنزیمی لازم است.
- در فتوسنتز نقش اساسی دارد.
- در انتقال محصولات حاصل از فتوسنتز شرکت دارد.
- در تشکیل قندها و نشاسته نقش دارد.
- در سنتز پروتئینها مشارکت دارد.
- در تعادل بارهای غشای سلولی تاثیر گذار است.
گوگرد:
گوگرد در دسته عناصر ماکرو قرار دارد و گیاه به میزان زیادی به آن نیاز دارد. حضور گوگرد برای اعمال حیاتی و مهم گیاه لازم است. مانند:
- گوگرد برای سنتز پروتئین و عملکرد آنزیمها لازم است.
- عنصر گوگرد یا همان سولفات خاصیت قارچ کشی دارد. از این رو مقاومت گیاه در برابر آفات و بیماریها را افزایش میدهد.
- حضور گوگرد برای سنتز برخی از ویتامینها ضروری است.
- در تشکیل کلروفیل مشارکت دارد.
- این عنصر در متابولیسم عنصر نیتروژن نقش دارد.
خواص کود سولفات پتاسیم:
کود سولو پتاس تامین کنندهی نیاز گیاه به گوگرد و پتاسیم است بنابراین فعالیتهای گیاه که این دو عنصر در آنها دخیل هستند به خوبی انجام میشود. از جمله:
- استفاده از سولو پتاس در اطراف ریشه باعث جذب عناصر ریز مغذی و فسفات در گیاهان میشود.
- باعث افزایش رشد گیاه میشود.
- سولفات پتاسیم باعث افزایش مقاومت گیاهان در برابر آفات و بیماریها میشود.
- موجب توسعه ریشه میشود.
- کیفیت و عملکرد گیاه را افزایش میدهد.
- باعث افزایش رنگ پذیری میوه میشود.
- موجب بهبود طعم میوه میشود.
- باعث فعال کردن تعداد زیادی از آنزیمها میشود.
- موجب ساخت وساز پروتئینها میشود.
- پتاسیم در تنظیم باز و بسته شدن روزنهها دخالت دارد بنابراین کود سولو پتاس سبب تنظیم باز و بسته شدن روزنهها و فشار اسمزی میشود.
- به مقاومت غلات در برابر خوابیدگی و ورس کمک میکند.
- باعث تحریک شدن سلولها به تقسیم شدن و در نتیجه رشدگیاه میشود.
- به انتقال شیره پرورده کمک میکند.
- مقاومت گیاهان را نسبت به خشکی، شوری و سرما افزایش میدهد.
- در تنظیم فشار اسمزی و جریان آب در سلولها مشارکت دارد.
- بهرهوری آب را در گیاه افزایش میدهد. از این رو از تنش خشکی تا حد زیادی جلوگیری میکند.
- جذب عنصر آهن را افزایش میدهد.
انواع کود سولفات پتاسیم:
سولفات پتاسیم به سه صورت گرانوله، پودری و مایع وجود دارد.
سولو پتاس گرانوله ماندگاری بالایی دارد و فاقد کلرید اضافهی آسیب زننده به گیاهان است. سولفات گرانوله نسبت به سولفات پتاسیم پودری انحلالپذیری کمتری در آب دارد و نسبت به آبشویی اندکی مقاومتتر است.
سولفات پتاسیم پودری خلوص بالایی دارد و میزان کمی کلسیم، منیزیم و فلزات دیگر در آن وجود دارد. سولفات پتاسیم فاقد کلراید است. کود سولو پتاس پودری قابلیت نگهداری بالایی دارد زیرا هوا به خوبی در آن جریان مییابد.
سولفات پتاسیم مایع استفاده راحتتری دارد.
نکات استفاده از کود سولفات پتاسیم:
- خاکهای شنی به دلیل این که ظرفیت تبادل کاتیونی آن ها کم است قابلیت کمی برای نگه داشتن عنصر پتاسیم دارند.
- در هنگام استفاده از کود سولو پتاس باید نکات ایمنی رعایت شود و حتما از دستکش و ماسک استفاده شود زیرا در صورت عدم رعایت نکات ایمنی و برخورد مستقیم با سولو پتاس، موجب عطسه و سرفه میشود.
- معمولا این کودها مقدار اندکی نمک دارند به همین دلیل بهتر است که سولفات پتاسیم در زمان جوانهزنی استفاده نشود.
- در بین کودهای پتاسیمی، کود سولو پتاس مناسبترین انتخاب برای کشتهای هیدروپونیک است.
- پتاسیم برای کشت هیدروپونیک بسیار ضروری است.
- استفاده از کود سولفات پتاسیم در مناطقی که با کم آبی مواجه هستند، توصیه میشود. زیرا این کود راندمان و بازدهی آب را افزایش میدهد.
- بین کودهای پتاسیمی رایج مانند : نیترات پتاسیم، سولفات پتاسیم و کلرید پتاسیم، کود سولو پتاس کمترین میزان شاخص نمک را دارد. و به مقدار خیلی کم باعثت شوری خاک میشود. شوری باعث کاهش کیفیت خاک و آب میشود.
نحوه مصرف کود سولفات پتاسیم:
کود سولو پتاس به خوبی در آب حل میشود. بنابراین کوددهی را میتوان از طریق سیستم آبیاری مانند آبیاری قطرهای یا آبیاری غرقآبی و همچنین به روش محلول پاشی انجام داد. کوددهی به روش محلولپاشی باعث تقویت رشد گل و میوه میشود.
معمولا کود سولو پتاس مقدار اندکی نمک دارد به همین دلیل بهتر است که این کود در زمان جوانهزنی استفاده نشود.
اگر قصد کوددهی سولفات پتاسیم با روش پاشیدن بر روی خاک را دارید، باید کوددهی را قبل از شخم زدن انجام دهید. تا در اثر شخم زدن سولفات پتاسیم در خاک مخلوط شود و برای ریشه در دسترس باشد.
کوددهی سولفات پتاسیم پودری را میتوان به روش چالکود نیز انجام داد.
میزان مصرف کود سولفات پتاسیم به خاک نیز وابسته است. برای خاکهای شنی که بافت سبکی دارند، کوددهی باید به مقدار کمتر اما دفعات بیشتر انجام شود. اما در خاکهای رسی که بافت سنگینتری دارند کوددهی باید به مقدار بیشتر و دفعات کمتر انجام شود.
زمان مصرف کود سولفات پتاسیم:
از آنجایی که گیاهان پتاسیم مورد نیاز خود را مراحل ابتدایی رشد جذب میکند میتوان گفت که بهترین زمان مصرف کود سولفات پتاسیم هنگام کاشت محصولات و مراحل ابتدایی رشد میباشد. درختان میوه بهتر است که کوددهی با سولفات پتاسیم بعد از گلدهی و هنگام مرحله رشد میوه انجام شود.
زمان مصرف کود سولفات پتاسیم مانند سایر کودها به نوع، نیاز و مرحله رشد گیاه بستگی دارد. بنابراین ضروری است که نیاز گیاه خود را بشناسید و اطلاعات لازم در مورد گیاه و همچنین زمان و روش استفاده کود به دست بیاورید. چرا که کوددهی نابجا و بیشتر از نیاز گیاه آسیبهای جدی را به محصولات شما وارد میکند.
در پایان لازم به ذکر است که اگر قصد خرید کود سولفات پتاسیم یا همان سولو پتاس را دارید، میتوانید به سایت ماه کشت مراجعه کنید و با انتخاب محصول مورد نظر سفارش خود را ثبت کنید.