با توجه به اینکه ابران از تولید کننده های اصلی گیلاس است بنابراین انواع نهال گیلاس در اقصی نقاط کشور به خصوص مناطق گرمسیر به خوبی رشد میکند. زمان شکوفه دهی این نهال در بهار و بعد از گذراندن فصل سرما است.
اهمیت ارقام زودرس
ارقام زودرس گیلاس، غالبا به علت اینکه زود بار میدهند قیمت زیادی دارند. امروزه برای احداث باغهای جدید از این ارقام استفاده میشود.
نهال گیلاس تکدانه
این نهال از بهترین انواع نهال گیلاس در ایران است که بومی همین کشور است. این نهال به وسیله پیوند تکثیر میشود و عموما با بذر پرورش داده نمیشود. نهال گیلاس تکدانه در برابر سرما و گرما مقاومت بالایی دارد. این نهال جزو دیرگلترین انواع نهال گیلاس است. زمان برداشت میوههای این رقم اواخر تابستان میباشد. میوههای این رقم جزو محبوبترین، خوش طعم و رنگترین انواع گیلاس است.
نهال گیلاس سورینام
نهال گیلاس سورینام که به دلیل شکل میوهها به آن گیلاس ستاره ای نیز میگویند یک نهال بسیار خاص و محبوب است. تصویر میوههای این نهال را در قسمت پایین مشاهده میکنید.
میوههای این رقم داراری طعمی ترش و شیرین هستند. این گیلاس در اکثر مناطق کشور قابل کاشت هستند اما در مناطق سردتر از اواخر زمستان تا اوایل بهار محصول میدهند و درمناطق معتدل و گرم در تمامی فصول باردهی دارند.
بدیهی است که با این وجود کشت این نهال در مناطق معتدل، نیمه گرمسیر و گرمسیر صرفه اقتصادی بیشتری دارد. این نهال رشد کندی دارد و گاها 5-6 سال زمان میبرد تا به باردهی برسد. این رقم جزو معدود نهالهایی است که نیاز به هرس ندارد.
نهال گیلاس خوشهای
نهال گیلاس خوشهای جزو پربازدهترین انواع نهال گیلاس است که میوههای درشت و آبدار با بافت گوشتی تولید میکند. میوههای تولیدی این رقم ماندگاری نسبتا بالایی نیز دارند و همین امر به علاوه مورادی که پیشتر گفته شد باعث شده این جزو مهمترین ارقام تجاری محسوب شوند.
این نهال نسبت به سرما مقاومت بالایی دارد و جزو انواع دیرگل است که عموما در مناطق سرد و کوهستانی کشت میشود.
محصول این رقم؛ از خردادماه قابل برداشت است. در صورت نگهداری درست میتوان تا 70-80 سال از این درخت انتظار باردهی داشت.
نهال گیلاس پاکوتاه
پرورش، نگهداری و برداشت میوه از درختان پاکوتاه بسیار آسانتر از سایر انواع درختان است. به همین علت است که کاشت این درختان بسیار مرسوم است. این درخت را میتوان به صورت متراکمتری کشت کرد. نهال گیلاس پاکوتاه جزو زودبازدهترین و پربازدهترین انواع نهال گیلاس است که بعد از 2-3 سالگی شروع به باردهی میکند. این نهال باتوجه به همین ویژگیهای مطرح شده و همچنین مقاومت بالایی که در برابر آفات و آسیبها دارد بسیار مورد توجه واقع شده است. به جرات میتوان گفت یکی از بهترین گزینه ها برای احداث باغ در مناطق سردسیر همین ارقام پاکوتاه هستند که یکی از مهمترین آنها گونه گزیلا است. علت این امر این است که در بین ارقام پاکوتاه گونه گزیلا مقاومت بالاتری نسبت به سرما دارد.
تنها محدودیتی که این ارقام دارند این است که در مناطق گرم و خشک امکان کشت آنها وجود ندارد.
نهال گیلاس پایه گزیلا
این نهال از انواع نهال گیلاس پاکوتاه یا به عبارتی همان پایه کوتاه است. باردهی این درخت بسیار زیاد و به صورت خوشهای است. میتوان گفت زود بازدهترین نوع نهال گیلاس رقم گزیلا است که بعد از یک سالگی محصول میدهد.
نهال گیلاس اسرائیلی
یکی از مشخصههای این رقم برگهای کم تراکم روی شاخهها و میوههای قرمز مایل به مشکی است. این رقم در اواخر زمستان شکوفه میدهد و زمان برداشت میوهها زمانی است که میوهها به راحتی از درخت جدا میشوند.
نهال گیلاس اسرائیلی روزانه به 6-8 ساعت نور مستقیم خورشید نیاز دارد تا بتواند به خوبی رشد کند و بارور شود.
نهال گیلاس اسرائیلی اگر به طور مستقیم در خاک کاشته شوند در برابر سرما و یخزدگی ریشههای مقاومتری دارند نسبت به زمانی که در گلدان نگهداری میشوند.
نهال گیلاس اسرائیلی باید در اواخر پاییز یا اوایل بهار در زمانی که زمین رطوبت کافی را دارد کاشته شود. این نهال نیاز زیادی به نور خورشید دارد فلذا باید در محلی کشت شود که به میزان کافی(6-8 ساعت) در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار بگیرد. پس دقت کنید محل کشت این نهال سایه گیر نباشد و دسترسی به نور را محدود نکند.
نهال گیلاس ژاپنی
این نهال یک درخت گیلاس واقعی نیست! درخت ساکورا ژاپنی که با شکوفههای گیلاس معروف است در واقع هیچ میوه ای تولید نمیکند تنها دلیلی که باعث شده این درخت را با این عنوان بشناسند شکوفه های بسیار زیبای آن است. بسیاری از موارد این درخت را با یک درخت گیلاس اشتباه میگیرند علت اینکه در این مقاله نام آن آورده شده توضیح و رفع ابهام این موضوع بود.
جمع بندی
در این مقاله مهمترین انواع نهال گیلاس را معرفی کردیم و تا حدودی به بررسی ویژگیهای هر یک پرداختیم. تمامی ارقام معرفی شده در صورتی که در اقلیم مناسب خود کشت شوند بیشترین سوددهی را برای باغدار خواهند داشت. علاوه بر این توجه به برنامه غذایی، کوددهی منظم درختان و آبیاری منظم تاثیر سریع و مستفیمی بر روی کیفیت میوهها میگذارند.