آموزش باغبانی

صفر تا صد احداث باغ انگور

آموزش احداث باغ انگور

احداث باغ انگور یکی از کسب و کارهای خیلی عالی و پر درآمد است که می‌توانیم به آن فکر کنیم و روی آن سرمایه‌گذاری کنیم. در صورتی که زمین و آب و هوای منطقه شما مناسب کشت باشد در قدم بعدی باید به دنبال آموزش احداث و مدیریت باغ انگور باشید. در واقع اصلی‌ترین موردی که درآمد و بازدهی باغ انگور شما را مشخص خواهد کرد مدیریت و دانش شما در زمینه کشاورزی و کشت انگور است. که مقداری از این دانش به اطلاع داشتن از قیمت و خرید کود های کشاورزی نیز مربوط میشود.

شرایط اولیه احداث باغ انگور چیست؟

برای احداث باغ انگور به شرایط خاص و ویژه‌ای نیاز نخواهید داشت. فقط کافی است برخی از موارد عمومی برای کشت گیاهان ضروری است را رعایت کنید. برخی از این موارد به شرح زیر می‌باشند:

  • حداکثر و حداقل دمای قابل تحمل گیاه انگور 40 و منفی 15 درجه می‌باشد
  • انگور یکی از گونه‌های گیاهی است که به تابش نور کامل و مستقیم آفتاب برای رشد نیاز دارد.
  • بهترین اسیدیته برای انگور 6 تا 7 و بهترین EC برای انگور زیر 2000 می‌باشد.
  • خاک مورد استفاده برای کشت نهال انگور باید کمی اسیدی تا خنثی باشد.
  • از نظر شرایط اقلیمی امکان کاشت انگور در مناطق معتدل، سردسیری و گرمسیری وجود دارد و برای همین در بسیاری از نقاط دنیا امکان کشت انگور برای علاقه‌مندان به این گونه گیاهی وجود خواهد داشت.

شما هم در هر جایی از ایران که در حال زندگی باشید با آشنایی با صفر تا صد احداث باغ انگور که در ادامه به طور مفصل شرح داده خواهد شد، امکان برداشت بیشترین محصول را خواهید داشت. فقط کافی است تا چند نکته مهم را رعایت کنید.

چرا باید انگور کشت کنیم؟

گیاه انگور یکی از به صرفه‌ترین محصولات کشاورزی است که در بیشتر نقاط ایران در حال کشت است. گیاه انگور هیچ‌گونه ضایعاتی ندارد و از 0 تا 100 مراحل رشد خود قابلیت این را دارد که برای شما درآمدزایی کند. برگ انگور، غوره انگور، میوه انگور، کشمش، صنایع نوشیدنی، کنستانتره و بسیاری از فراورده‌های جانبی از محصولات قابل فروش یک درخت انگور هستند.

احداث باغ انگور

 

تهیه آبمیوه و آبغوره

از انگور می توان برای تهیه آبمیوه و آبغوره استفاده نمود که هر یک به طور جداگانه از بهترین و مغذی‌ترین مواد غذایی محسوب می‌شود. به خصوص آبغوره کاربردهای زیادی در ایران دارد و به عنوان یک ماده طبیعی برای کاهش فشار خون شناخته می شود.

تهیه محصولات جانبی

امکان تهیه سرکه و کشمش و بسیاری از انواع غذاها و نوشیدنی‌ها با استفاده از انگور یا محصولات به دست آمده از آن وجود دارد.

انگور گیاهی تزیینی

انگور با توجه به زیبایی که دارد و امکان داربست کردن آن به عنوان یک گیاه زینتی نیز شناخته می شود. به خصوص گونه‌های خاصی از انگور زیبایی بیشتری دارند و به طور خاص در بخش‌هایی از باغ و یا خانه امکان کشت آن‌ها برای ایجاد سایه وجود خواهد داشت.

انواع انگور

انگور گیاهی است که گونه‌های بسیار متعددی دارد و خود شما شاهد انواع انگور سیاه، زرد و قرمز بوده‌اید.

  • این گونه گیاهی با توجه به مشخصات درخت و مشخصاتی مانند اندازه دانه های انگور و … می تواند به چند نوع تقسیم شود.

در اروپا و آمریکا به طور کلی سه نوع انگور وجود دارد که بیش از دیگر گونه ها کشت می‌شوند، این انگورها با نام های انگور آمریکایی، اروپایی و انگور هیبرید فرانسوی- آمریکایی شناخته می شوند و هر یک نیز ویژگی‌های خاص خود را دارند.

در ایران نیز ما انواع انگور عسگری، یاقوتی، سیاه، قرمز، با هسته و بدون هسته یا … را داریم که هر یک مشخصات منحصر به فرد خود را دارند.

هر یک از این گونه‌ها ممکن است که در مقاومت خود نسبت به شرایط آب و هوایی نیز تفاوت داشته باشند. برای همین شاید لازم باشد قبل از یادگیری صفر تا صد احداث باغ انگور نسبت به انتخاب رقم مناسب برای کشت اقدام کنید تا در آینده محصول مورد علاقه خود را از نهال های کاشته‌شده برداشت نمایید.

مراحل احداث باغ انگور

اگر بخواهیم به طور کلی مراحل رشد انگور را بررسی کنیم می‌توانیم چرخه زیر را ترسیم کنیم:

  1. خواب زمستانی 2. تورم جوانه‌ها 3. مرحله کرک‌دار شدن 4. شکفتگی جوانه‌ها 5. ظهور اولین برگ‌ها 6. رشد باقی برگ‌ها 7. طویل شدن گل آذین 8. نمو کامل گل آذین 9. آغاز گلدهی 10. اوایل گلدهی 11. گلدهی کامل 12. گلدهی کامل 13. اواخر گلدهی 14. تشکیل میوه‌ها و تورم حبه‌ها 15. مرحله حبه کوچک 16. آغاز تماس حبه‌ها با یکدیگر 17. شروع رسیدن حبه‌ها و تغییر رنگ حبه‌ها 18. رسیدن کاملا 19. برداشت 20. شروع خزان برگ‌ها 21. خزان کامل برگ‌ها

مرحله اول: تهیه و کاشت نهال انگور

  • اولین مرحله برای کاشت انگور تهیه نهال انگور است.
  • در اوایل بهار می توانید قلمه این درخت را در حالی که هنوز سبز نشده است برای کشت در باغ خود خریداری کنید.
  • محلی را که در معرض تابش نور مستقیم آفتاب قرار دارد برای کشت نهال انگور انتخاب کنید.
  • بهتر است که نهال انگور نور خورشید را در صبحگاه دریافت کند. اما اگر هنگام عصر کمی سایه بر روی درخت بیفتد شاید مشکل خاصی وجود نداشته باشد.
  • خاک مورد نیاز برای کشت نهال انگور باید عمیق و دارای زهکشی مناسب باشد.
  • خاک مورد استفاده باید نرم باشد تا ریشه گیاه بتواند به راحتی در آن رشد کند.
  • در محل کاشت نهال انگور باید هوا به خوبی گردش پیدا کند تا امکان بروز آفات به حداقل برسد.
  • ممکن است در مرحله کاشت برای کمک به رشد ساقه های انگور به سمت بالا نیاز به تکیه گاه باشد.
  • استفاده از تکیه گاه برای انگور امکان رشد آفت ها را نیز کاهش خواهد داد (در این مورد در بخش های پایانی بیشتر صحبت خواهیم کرد).
  • بهترین زمان برای ایجاد داربست و یا تکیه گاه برای انگور قبل از کشت نهال است (البته می توان پس از رشد نهال نیز داربست را ایجاد نمود).

احداث باغ انگور

 

 چند نکته مهم

  1. قبل از این که شاخه انگور را در زمین بکارید بهتر است ریشه‌های آن را برای مدت دو تا سه ساعت در آب بگذارید تا به خوبی خیس بخورد.
  2. فاصله بین محل کشت هر نهال انگور با دیگری باید بین 6 تا 10 فوت باشد و این فاصله با توجه به گونه انگور قابل تنظیم می‌باشد. به گونه‌ای که بعضی از انواع انگور نیاز به فاصله بیشتر تا حدود 16 فوت دارند.
  3. برای کاشت نهال انگور باید گودالی به عمق 12 اینچ (سی سانتی متر) و پهنای مشابه 12 اینچی حفر کنید.
  4. قبل از کاشت نهال ابتدا 10 سانتی‌متر از گودال را با خاک نرم پر کنید.
  5. نهال انگور را به آرامی بردارید و در حفره مورد نظر قرار دهید.
  6. به آرامی گودال را با خاک نرم پر کنید.
  7. پس از پر کردن گودال به نهال انگور آب بدهید.

 مرحله دوم: مراقبت از نهال

یکی از مهم‌ترین مسائلی که در میزان بازدهی باغ انگور تاثیر دارد مراقبت و مدیریت کودی از تاکستان است. خاک اعلب مناطق ایران به حدی ضعیف شده‌اند که دیگر توان تامین و تغذیه گیاهان را ندارند. کوددهی صحیح و با برنامه می‌تواند بازدهی باغ انگور شما را تا حد قابل قبولی افزایش دهد. دقت کنید که باید از بهترین کودها برای درخت انگور استفاده کنید و از هر کودی استفاده نکنید. خرید کود های NPK یکی از بهترین راهکار های حفاظت و تقویت بوته انگور میباشد.

  • کوددهی یکی از مواردی است که بسته به نوع خاک قابل انجام است. در واقع با کوددهی می‌توانید نیازهای غذایی گیاه را تامین کرده و بازدهی مزرعه را افزایش دهید.
  • استفاده از مالچ برای حفظ رطوبت بستر کشت نهال انگور مفید خواهد بود.
  • در صورتی که قصد دارید پرنده‌ها را از نهال انگور دور نگه دارید می توانید از یک شبکه توری استفاده کنید.

آموزش کوددهی انگور

حد بحرانی عناصر مورد نیاز انگور به شرح زیر می‌باشد. حد بحرانی به این معنی است که اگر درصد هر کدام از این عناصر در خاک شما کمتر از این مقادیر باشد حتما و قطعا باید اقدام به کوددهی حاوی عنصر مربوطه را انجام دهید.

احداث باغ انگور

برای تولید 10 تن محصول انگور باید 20 کیلوگرم نیتروژن، 12 کیلوگرم فسفر و 45 کیلوگرم پتاسیم استفاده شود.

احداث باغ انگور

 

هرس کردن انگور

هرس کردن انگور یکی از مهم‌ترین مراقبت‌هایی است که برای رشد و پرورش این درخت ارزشمند از لحاظ تغذیه‌ای مهم می‌باشد و در به بار آوردن میوه‌های بیشتر تاثیر بسیاری بر جا خواهد گذاشت.

  • درخت انگور به طور معمول میوه‌های خود را بر روی شاخه‌های یک ساله خواهد داد.

برای همین در صورتی که شما تعداد زیادی شاخه مسن داشته باشید و درخت خود را هرس نکنید، به احتمال زیاد انگور کمی از درخت خود برداشت خواهید کرد. این در حالی است که اگر هر ساله تعداد زیادی از شاخه ها را هرس کنید، باز هم انرژی گیاه صرف رشد شاخه های جدید خواهد شد و باز هم شاهد به بار نشستن انگورهای کمی خواهید بود.

به همین دلیل هرس کردن باید به طور متعادل انجام شود و هر چه شما مهارت بیشتری در این کار داشته باشید نتیجه بهتری در به بار نشستن درختان در باغ انگور خود خواهید گرفت. شاید مطالبی که در ادامه در خواهد شد از مهم ترین نکاتی باشد که در صفر تا صد احداث باغ انگور و نگهداری از این گونه گیاهی به شما کمک کند تا بیشترین میوه را برداشت کنید.

بهترین زمان برای هرس کردن درخت انگور

بهترین زمان برای هرس کردن درخت انگور اواخر زمستان می باشد. در این زمان هنوز درخت در خواب می باشد و به طور معمول این زمان مصادف با ماه مارس میلادی می باشد (که مقارن با اسفندماه در تقویم شمسی خواهد بود).

مرحله سوم: مبارزه با آفات

انگور نیز مانند بسیاری از گونه های گیاهی ممکن است که به آفت هایی دچار شود. شته ها و سوسک ژاپنی از جمله این آفات هستند. علاوه بر حشرات می توان از آفات قارچی و کپک زدگی نیز به عنوان مشکلاتی که ممکن است سلامت نهال یا درخت انگور را تهدید کند نام برد.  برخی از این عوامل شامل پوسیدگی و سایر آفت‌ها که در نتیجه فعالیت قارچ‌ها و باکتری‌ها هستند.

یکی از راه‌های مبارزه با این آفات و بیماری‌ها فراهم نمودن محیط مناسب برای رشد گیاه و نیز داربست است که می‌تواند تا حدود زیادی از بروز این مشکلات جلوگیری کند. زیرا که داربست انگور امکان گردش مناسب هوا را فراهم خواهد نمود که با کاهش رطوبت از به وجود آمدن بسیاری از آفات ذکر شده جلوگیری خواهد نمود.

مرحله چهارم: برداشت محصول

یکی از عوامل مهم در رسیدگی انگور دمای هوا و شرایط آب و هوایی می‌باشد. فصل برداشت محصول از سال سوم به بعد که سن تولید انگور فرا می‌رسد و بسته به شرایط باغ و شرایط آب و هوایی از نیمه دوم شهریور ماه آغاز می‌شود و تا نیمه اول مهرماه ادامه دارد. میزان برداشت در باغ‌های مرغوب تا 50تن در هکتار می‌رسد.

احداث باغ انگور

 

نکات مهم برداشت محصول انگور

  • در صورتی که انگورها به خوبی نمی‌رسند، این می‌تواند به دلیل عدم دریافت نور کافی باشد. برای همین باید با کنار زدن شاخه‌ها و یا چیدن تعدادی از برگ‌ها اجازه تابش نور آفتاب به خوشه انگور را بدهید تا زودتر برسد.
  • میوه انگور بر خلاف بسیاری از میوه‌ها وقتی که از درخت چیده شد دیگر نخواهد رسید و برای همین باید میوه را در زمانی بچینید که به طور کامل رسیده باشد.
  • انگور رسیده دارای رنگ عالی (که می تواند زرد، سیاه و یا قرمز بسته به نوع انگور باشد) بوده و همچنین پر آب است. در این هنگام انگور به راحتی با کمی فشار دادن له می‌شود. اما در عین حال چروک نیست و گوشتالو و آبدار به نظر خواهد رسید.
  • چند دانه انگور را از چند شاخه امتحان کنید، مزه آن ها باید بین شیرین و کمی ترش مزه باشد (برای پی بردن به طعم انگور رسیده راهنماهای خاصی تدوین شده است که می تواند به شما کمک کند به مشخصات انواع انگور و زمان رسیدن آن ها پی ببرید.).
  • انگور را می توان در جای خنک برای مدت چند هفته نگهداری نمود.
  • انگور ممکن است بوی میوه و سبزیجات دیگر را به خود جذب کند و برای همین باید از قرار دادن آن در کنار سایر میوه ها خودداری کنید.

سخن پایانی

در این متن سعی کردیم با بیان صفر تا صد احداث باغ انگور  نکاتی را در مورد کاشت درخت انگور و مراقبت از آن برای شما ذکر کنیم. توجه داشته باشید که علاوه بر موارد ذکر شده در بالا دادن آب و کود به درخت انگور را برای ثمردهی مناسب آن ها نباید فراموش کنید. و برای بررسی قیمت و خرید انواع کود در ماه کشت نگاهی بیاندازید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲۱۰ رای

21 دیدگاه در “صفر تا صد احداث باغ انگور

  1. سعید گفت:

    خانه ت اباد

    1. فاطمه روزبهانی گفت:

      ممنون🌺

  2. پیمان گفت:

    درود ممنون بابت توضیحات شما من اکثر سایتها را دیدم ولی سایتی کا به همراه عکیس در مراحل با داربست ندیدم اگر میشناسید ممنون

    1. فاطمه روزبهانی گفت:

      خواهش میکنم🌺
      خیر متاسفانه

  3. سید محمد هادی رضوی گفت:

    سلام خدا قوت از همه شما علاقه مندان به احداث باغ خواهش میکنم حتما با بیل مکانیکی زمین را گوده زنی کنید ازین خرج اولیه نترسید بخدا که من سه بار درخت زدم دوبارش ریشه درخت بعد از چند سال دم عقربی شد و مجبور شدم درخت با بیل مکانیکی دربیارم پس خواهش میکنم شما این اشتباه نکنید

    1. فاطمه روزبهانی گفت:

      ممنون از به اشتراک گذاری تجربتون🌺

    2. مجتبی گفت:

      سلام.وقت بخیر.ببخشید دم عقربی شدن درخت چیه؟

  4. بهروز گفت:

    سلام خسته نباشید الان اکثر باغ ها فنی وروشنی برق دارند آیا روشنی برق در شب که خود مور مصنوعی است در روند رشد درخت و میوه آن اثر منفی دارد

    1. فاطمه روزبهانی گفت:

      سلام
      خیر. لامپ‌های معمولی تاثیری بر رشد گیاهان ندارند.

  5. امید علی مختاری گفت:

    سلام اطلاعات خوبی بود کلی آموزش دیدیم ممنونم .فقط روش ساخت پایه های بتنی ممکن توضیح دهید آیا داخل بتون سیم قرار میگیرد یا میلگرد؟؟؟ و قطر آن باید چقدر باشد؟؟؟؟؟

    1. اشکان گفت:

      میلگرد نمره ۸ یا ۱۰ قرار بدید

  6. علی عالیپور گفت:

    سلام وقت بخیر بنده قصد کشت انگور ازنوع بی دانه هستم ازکجا باید قلمه تهیه کنم .

    1. فاطمه روزبهانی گفت:

      سلام
      می‌تونید از نهالستان‌ها تهیه کنید.

    2. مسعود گفت:

      دوست عزیز تهیه کردید یا معرفی کنم ؟

  7. حسین گفت:

    سلام ازمطالبتان استفاده کردم ومفیدبود.فقط یکی دوجااشکال تایپی داشت. یکی درجایی که نام انگور را گندم نوشتید. منظورم درقسمت مراحل رشد.

    1. فاطمه روزبهانی گفت:

      ممنون از دقت و ارائه نظرتون
      اصلاح شد

  8. محمود گفت:

    سلام خسته نباشید
    نکات خوبی را در این آموزش ارائه نمودید
    انشاالله که من هم بتوانم در تاکستان خودم استفاده نمایم

    1. فاطمه روزبهانی گفت:

      ممنون از نظر لطفتون
      انشاالله

  9. برزو گفت:

    درود
    استفاده کردم سپاس ،♥️🌿
    فقط نگفته بودید در هکتار چند اصله مو می‌شه کاشت

  10. مالک طاهری گفت:

    سلام
    تشکر میکنم که اینقدر کامل توضیح دادین
    امیدوارم همه بتونن از این مطالب بهره مند بشن

    1. فاطمه روزبهانی گفت:

      خیلی ممنون از نظر لطفتون🌸

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *